Izaberite stranicu

Budimo u kontaktu!

Imate pitanje, predlog, sugestiju? Pošaljite nam e-mail a mi ćemo vam odgovoriti u što kraćem roku.

10 + 5 =

Mile Protić Prota

Mile Protić Prota

košarkaška legenda

Kada sam na parketu, ne razmišljam puno o stvarima izvan njega. Ako imam problema u privatnom životu, nakon utakmice moja vizija je jasnija i rešenje problema je lakše. To vam je kao terapija. Košarka me relaksira i pomaže mi da lakše rešavam probleme.

Profesionalni treneri

Svi treneri u našem klubu su školovani treneri sa potrebnim licencama. Oni će svu svoju energiju usmeriti na sve naše polaznike.

PRAVILNO ODRASTANJE

U našem klubu se ne uči samo košarka, nego se deca uče lepom ponašanju, navikavaju se na kolektiv i druženje sa vršnjacima u grupi.

KOŠARKA I ZDRAVLJE

Košarka ima pozitivne uticaje na zdravlje vašeg deteta. Pre svega na izdržljivost, motoričnu kontrolu, izdržljivost zglobova, ravnotežu/koordinaciju i na socijalni razvoj.

zašto košarka?

izdržljivost

Kao i drugi sportovi visokog intenziteta, košarka je dobra za kardiovaskularni sistem. Između perioda trčanje, skakanja, vođenja lopte i perioda odmora deca sudeluju u ukupnom interval treningu, bez da su toga i svesni (Interval- trening – pojam koji označava trening u kojem se smenjuje više aktivnosti koje zahtijevaju različit stepen brzine, napora i sl.).  Interval trening povećava aerobni kapacitet, razinu energije i metabolizam, što zauzvrat pomaže deci da se bolje koncentrišu u školi.

Motorička kontrola

sposobnost da kontrolišemo pokrete naših ruku i nogu u prostoru može doći prirodno, ali sposobnost kretanja i šutiranja na koš s preciznošću tokom košarkaške utakmice zahteva  posebnu obuku i vežbanje. Izvođenje vežbe na terenu i van njega sa loptom  omogućuje deci razvoj mišićne snage, kontrolu položaja tela u odnosu na protivnika ili loptu i planiranje uspešne sekvence pokreta.

Brzina

Košarka je brz sport u kojem učesnici moraju misliti brzo „na nogama“ i brzo reagovati na igru koja može menjati zamah i smer u bilo kojem trenutku.  Mladi sportisti rade na mentalnim vežbama osim fizičkih tehnika. Košarka poboljšava dečiju okretnost i brzinu  zbog brzine potrebne za odmicanje ostalim igračima i brzih kontra-napada.

Stabilnost zglobova

Brzina u treningu, kretanje natrag i napried, višesmerno trčanje, pivotiranje, okretanje u košarkaškoj igri su veliki izazov za mišiće i posebno stukture oko zglobova. U organizovanoj košarkaškoj igri deca uče sigurne i uspešne načine kako blokirati, proći, ukrasti loptu, skakati i trčati bez povređivanja sebe i drugih. Sportovi s loptom kao što je košarka su odlični za razvijanje reakcija ravnoteže kod dece i strategije ravnoteže te sprečavanje budućih povreda.

Ravnoteža / koordinacija

Kao i kod većine ekipnih sportova,  košarka zahteva  koordinaciju gornjeg dela tela, ukupnu koordinacije tela i koordinaciju ruka-oko. Dribling, hvatanje, dodavanje, šutiranje zahtevaju planiranje, preciznost i brzu reakciju. Hodanje unatrag, okretanje ili trčanje dok se vodi lopta, istovremeno pazeći na druge igrače je izazovna , ali zanimljiva vežba za koordinaciju i svest o telu u prostoru.

Socijalne veštine

Velika vrednost ekipnih sportova je  razina discipline i komunikacije potrebne za uspeh u igri. Mladi sportisti uče od najranijeg doba kako raditi u timskoj atmosferi, kako obratiti pažnju na druge, i reagovati u skladu s tim. Sportisti treba disciplina da prisustvuje treninzima i poštuje pravila igre. Timski sportovi pripremaju decu za potrebne socijalne interakcije kasnije u životu. Kroz ove sportove, deca uče i razumijevaju zajedničku odgovornost, timski rad, kako se nositi s pobedom i porazom, što je sve primenjljivo tokom celog života.